
Na talíři máme PLEVEL
Skoro všechno, co vám roste na zahradě, je k užitku. Teď máme na mysli i všechno mimo záhon. Prostě plevel, který je stejně jako zelenina plný vitamínů a lahodných chutí.
Bylinky, které považujete za plevel, vám mohou báječně obohatit jídelníček.
ROZKVETLÉ SUŠENKY
Na sušenkách jsou jako dekorace květy macešky, sedmikrásky, fialky, hvozdíku, okvětní lístky růží, měsíčku, chryzantémy a levandule a listy řebříčku.
- 225 g másla pokojové teploty
- 3 hrnky polohrubé mouky, plus pro pracovní plochu
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 velké vejce
- 2 polévkové lžíce čerstvého sýra
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička strouhané citrónové kůry
- 1/2 lžičky mořské soli jedlé květy
- 1 ušlehaný bílek
- moučkový cukr na zasypání květů
1. V míse promíchejte sýr, máslo a moučkový cukr do pěny, pak přimíchejte vejce. 2. V menší misce prosijte mouku, prášek do pečiva, sůl a citrónovou kůru. Postupně vše přidejte k našlehané směsi. 3. Těsto zpracujte do placek a nechte asi hodinu odpočívat v lednici. Po vytažení je nechte asi 5 minut povolit, vyválejte plát silný asi 0,5 mm a vykrajujte tvary sušenek. 4. Po upečení vychladlé sušenky potírejte štětcem namočeným v ušlehaném bílku a přilepujte květinové dekorace. Zacukrujte moučkovým cukrem.
PLEVELOVÉ PESTO
Čerstvé mladé bylinky neprojdou žádnou tepelnou úpravou, takže vám v lahodném pestu předají všechny vitamíny a energii, kterou si pro vás schovávaly.
- 100 g parmazánu
- 100 g mandlí
- hrst svízele
- hrst bršlice kozí nohy
- hrst kopřiv
- olivový ole
1. V elektrickém sekáčku semelte nejdříve mandle a byliny, pak přisypte strouhaný parmazán a zalijte olivovým olejem. Mixujte do konzistence pesta.
2. Servírujte s domácími širokými nudlemi a přírodním steakem z krkovice.
SMAŽENÉ RŮŽE
Nejdůležitější bude trefit správnou konzistenci těstíčka na obalování plátků růží. Nemělo by být ani husté, ani řídké, mělo by být právě tak akorát.
- 1 vejce
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- moučkový cukr a mletá skořice na obalení
1. Ušlehejte těstíčko na obalování a plátky růží v něm postupně po jednom namáčejte a rovnou vkládejte do vyšší vrstvy rostlinného oleje. 2. Ještě horké plátky vkládejte do moučkového cukru smíchaného se skořicí a obalujte z obou stran.
ZELENÁ POLÉVKA
Výhodou krémových polévek je, že z nich nikdo nemůže vybírat věci, které nejí.
- 1 l vody
- 250 g brokolice
- 2 smetany na vaření
- 2 hrsti kopřiv
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- hrst ptačince
- muškátový oříšek
- sůl
- ptačinec a květy hluchavky na ozdobu
1. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahněte na rozpuštěném másle. 2. K cibulce přidejte růžičky brokolice, orestujte, zalijte vodou a vařte do změknutí. 3. K brokolici přilijte smetanu a lehce povařte. 4. Osolte a dochuťte strouhaným muškátovým oříškem. 5. Přidejte bylinky a vše společně promixujte tyčovým mixérem. Na talíři ozdobte čerstvým ptačincem a květy hluchavky.
VÝŽIVNÁ SÝROVÁ OMELETA
Nepotřebujete ani gram mouky a nakrmíte přitom celou rodinu.
- 6 vajec
- 200 g ementálu
- 4 plátky tyrolského špeku
- 1 žampion nakrájený na plátky
- listy řebříčku a pampelišky
- čerstvě mletý pepř
1. Na pánvi orestujte celé plátky tyrolského špeku a žampionu. 2. Do mísy nastrouhejte na jemném struhadle ementál, přidejte vejce, jemně osolte a důkladně prošlehejte metličkou. 3. Vlijte na rozehřátou pánev se slaninou a houbami, přiklopte pokličkou a na velmi mírném stupni pečte. 4. Ve chvíli, kde se začnou okraje omelety zatahovat, dozdobte povrch špekem, houbami a listy řebříčku a kvítky pampelišky. 5. Dopečte pod pokličkou, dokud nebude povrch omelety pevný. Dochuťte pepřem.
