Free cookie consent management tool by TermsFeed
Máslové sušenky ozdobené jedlým plevelem a květy.
jídlo,  ostatní,  příroda

Na talíři máme PLEVEL

Skoro všechno, co vám roste na zahradě, je k užitku. Teď máme na mysli i všechno mimo záhon. Prostě plevel, který je stejně jako zelenina plný vitamínů a lahodných chutí.

Bylinky, které považujete za plevel, vám mohou báječně obohatit jídelníček.  
– kopřiva, pampeliška, bršlice, hluchavka, ptačinec, svízel …

ROZKVETLÉ SUŠENKY

Na sušenkách jsou jako dekorace květy macešky, sedmikrásky, fialky, hvozdíku, okvětní lístky růží, měsíčku, chryzantémy a levandule a listy řebříčku.

  • 225 g másla pokojové teploty
  • 3 hrnky polohrubé mouky, plus pro pracovní plochu 
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 velké vejce 
  • 2 polévkové lžíce čerstvého sýra
  • 2 lžičky prášku do pečiva 
  • 1 lžička strouhané citrónové kůry
  • 1/2 lžičky mořské soli jedlé květy
  • 1 ušlehaný bílek
  • moučkový cukr na zasypání květů

1. V míse promíchejte sýr, máslo a moučkový cukr do pěny, pak přimíchejte vejce.  2. V menší misce prosijte mouku, prášek do pečiva, sůl a citrónovou kůru. Postupně vše přidejte k našlehané směsi.  3. Těsto zpracujte do placek a nechte asi hodinu odpočívat v lednici. Po vytažení je nechte asi 5 minut povolit, vyválejte plát silný asi 0,5 mm a vykrajujte tvary sušenek.  4. Po upečení vychladlé sušenky potírejte štětcem namočeným v ušlehaném bílku a přilepujte květinové dekorace. Zacukrujte moučkovým cukrem.

PLEVELOVÉ PESTO

Čerstvé mladé bylinky neprojdou žádnou tepelnou úpravou, takže vám v lahodném pestu předají všechny vitamíny a energii, kterou si pro vás schovávaly.

  • 100 g parmazánu 
  • 100 g mandlí 
  • hrst svízele
  • hrst bršlice kozí nohy 
  • hrst kopřiv  
  • olivový ole

1. V elektrickém sekáčku semelte nejdříve mandle a byliny, pak přisypte strouhaný parmazán a zalijte olivovým olejem. Mixujte do konzistence pesta. 
2. Servírujte s domácími širokými nudlemi a přírodním steakem z krkovice. 

SMAŽENÉ RŮŽE

Nejdůležitější bude trefit správnou konzistenci těstíčka na obalování plátků růží. Nemělo by být ani husté, ani řídké, mělo by být právě tak akorát.

  • 1 vejce 
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • moučkový cukr a mletá skořice na obalení

1. Ušlehejte těstíčko na obalování a plátky růží v něm postupně po jednom namáčejte a rovnou vkládejte do vyšší vrstvy rostlinného oleje. 2. Ještě horké plátky vkládejte do moučkového cukru smíchaného se skořicí a obalujte z obou stran.

ZELENÁ POLÉVKA

Výhodou krémových polévek je, že z nich nikdo nemůže vybírat věci, které nejí.

  • 1 l vody
  • 250 g brokolice 
  • 2 smetany na vaření
  • 2 hrsti kopřiv
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • hrst ptačince
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • ptačinec a květy hluchavky na ozdobu

1. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahněte na rozpuštěném másle. 2. K cibulce přidejte růžičky brokolice, orestujte, zalijte vodou a vařte do změknutí. 3. K brokolici přilijte smetanu a lehce povařte. 4. Osolte a dochuťte strouhaným muškátovým oříškem. 5. Přidejte bylinky a vše společně promixujte tyčovým mixérem. Na talíři ozdobte čerstvým ptačincem a květy hluchavky. 

VÝŽIVNÁ SÝROVÁ OMELETA

Nepotřebujete ani gram mouky a nakrmíte přitom celou rodinu.

  • 6 vajec
  • 200 g ementálu
  • 4 plátky tyrolského špeku
  • 1 žampion nakrájený na plátky 
  • listy řebříčku a pampelišky 
  • čerstvě mletý pepř 

1. Na pánvi orestujte celé plátky tyrolského špeku a žampionu. 2. Do mísy nastrouhejte na jemném struhadle ementál, přidejte vejce, jemně osolte a důkladně prošlehejte metličkou. 3. Vlijte na rozehřátou pánev se slaninou a houbami, přiklopte pokličkou a na velmi mírném stupni pečte. 4. Ve chvíli, kde se začnou okraje omelety zatahovat, dozdobte povrch špekem, houbami a listy řebříčku a kvítky pampelišky. 5. Dopečte pod pokličkou, dokud nebude povrch omelety pevný. Dochuťte pepřem.