Free cookie consent management tool by TermsFeed
Jahodové knedlíky
jídlo,  ostatní

Nejlepší na světě! JAHODY …

Domácí, provoněné sluníčkem, vlastnoručně natrhané, servírované venku na zahradě. Ideální denní menu? Jahody s jahodami na jahodách!
Jahodové knedlíky
Jahodové knedlíky z odpalovaného těsta

S tímto typem těsta budete mít při balení jahod minimální práci a dočkáte se velkého aplausu. Knedlíky jsou totiž lehké jako letní obláčky.

400 ml mléka
40 g másla
sůl
400 g hrubé mouky
+ na pomoučnění válu
2 vejce
větší a pevnější jahody
 
Na posyp: 
moučkový cukr
mletá skořice
strouhaný tvrdý tvaroh
rozpuštěné máslo

1. Mléko, máslo a špetku soli svařte a do vroucí směsi nasypte 200 g mouky. Míchejte, dokud směs nezhoustne. Odstavte a nechte vychladnout.  2. Poté přidejte vejce a zbylou mouku a rukama uhněťte hladké těsto.  3. Na pomoučněném válu vyválejte těsto na plát silný asi 1 cm a nakrájejte na čtverce 5 × 5 cm. Do každého čtverce zabalte jednu jahodu.  4. Knedlíky vložte do hrnce s osolenou vroucí vodou a vařte zhruba 7 minut. Hotové vyplavou na hladinu.  5. Podávejte posypané cukrem smíchaným se skořicí, tvarohem a přelité máslem.

Jahodová bublanina a roláda
Jahodová roláda se šlehačkovou náplní

Nadýchaný piškot s lehkou náplní a hříšně lahodnými jahodami prostě nemá chybu!

5 vajec
5 lžic moučkového cukru
6 lžic polohrubé mouky
špetka kypřicího prášku
nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce kokosu nebo jemné strouhanky
250 ml smetany ke šlehání
500 g rozmačkaných a pokrájených jahod

1. Žloutky s cukrem utřete do pěny a postupně přidejte 5 lžic mouky, kypřicí prášek, citronovou šťávu a kůru a olej.  2. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a se zbylou moukou zatřete k těstu.  3. Troubu předehřejte na 160 °C.Plech vyložte pečicím papírem, vysypte kokosem nebo strouhankou a rozetřete na něj těsto do vrstvy asi 1 cm. Pečte zhruba 20 minut. Upečený plát je zlatožlutý a pružný na dotek.Ještě vlažný ho pomocí vlhké utěrky i s papírem stočte.  4. Smetanu ušlehejte dotuha a vmíchejte do ní jahody.  5. Plát rozbalte, odstraňte papír, potřete krémem, stočte a nechte vychladit.

Jahodová bublanina s mandlemi

Kombinace šťavnatých jahod s mandlovými plátky dá bublanině úplně nový rozměr.

120 g změklého másla + na vymazání formy
220 g moučkového cukru + na poprášení
4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
400 ml mléka
600 g polohrubé mouky
sůl
1 sáček kypřicího prášku
hrubá mouka na vysypání formy
500 g čerstvých pevných jahod
50 g mandlových plátků 
 

1. Utřete máslo s cukrem a žloutky do pěny a postupně přimíchejte vlažné mléko a polovinu mouky.  2. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a spolu se zbylou moukou a kypřicím práškem zlehka přimíchejte k těstu. 3. Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Vlijte polovinu těsta a poklaďte polovinou jahod a plátků mandlí. Zalijte druhou polovinou těsta a opět poklaďte jahodami a mandlemi.  4. Pečte zhruba 45 minut, nebo dokud těsto neulpívá na zapíchnuté špejli. Před podáváním poprašte cukrem.

Recept na jahodový nanuk a pusinky.
Tvarohové nanuky s jahodami

Z této dávky připravíte šest slušně výživných nanuků. Nebo vrstvy střídejte v míse a vyklopte dort. 

Smetanová vrstva: 
250 g měkkého tvarohu 
125 ml smetany ke šlehání 
moučkový cukr podle chuti
Jahodová vrstva: 500 g jahod
moučkový cukr podle chuti 
Dále potřebujete: 
čtvrtky, pečicí papír, kancelářskou sešívačku  

1. Ušlehejte tvaroh se smetanou a cukrem.  2. Jahody rozmixujte s cukrem dohladka.  3. Ze čtvrtky vytvořte šest kornoutků a každý sešijte sešívačkou. Dovnitř vložte kornoutky z pečicího papíru.  4. Nejprve plňte kornoutky jahodovou dření, pak tvarohovou směsí a pak opět jahodami. Každou vrstvu nechte zamrazit alespoň půl hodiny, vrstvy se tak nepromíchají. 5. Po poslední půlhodince zapíchněte do kornoutků lžičky místo dřívek a nechte domrazit ještě dalších 5 hodin.

Velké jahodové pusinky

Až budete péct pusinky, zapomeňte na všechna zdraví prospěšná předsevzetí a užijte si dosyta jejich sladkou chuť!

4 bílky
220 g jemného krupicového cukru
2 lžíce prosátého kukuřičného škrobu
2 lžičky bílého vinného octa 

Na náplň: 
250 ml smetany ke šlehání
300 g jahod
moučkový cukr na poprášení
lístky máty na ozdobu

1. Zahřejte troubu na 150 °C. Bílky ušlehejte dotuha a když se na metlách začnou tvořit špičky, postupně zašlehejte cukr. Přidejte škrob a ocet a zlehka prošlehejte. 
2. Dva plechy vyložte pečicím papírem a ze sněhu na nich vytvořte 10 kruhů o průměru 10 cm. Teplotu ztlumte na 120 °C a pečte je zhruba 40 minut. Pak troubu vypněte a nechte v ní pusinky zcela vychladnout.  3. Smetanu ušlehejte, rozdělte na pusinky, poklaďte jahodami, poprašte cukrem a ozdobte mátou.