Free cookie consent management tool by TermsFeed
švestky
jídlo,  ostatní

SLADKÉ vzducholodě

Všimli jste si, že české švestky domácí svým tvarem nápadně připomínají vzducholoď? Kdo ví, čím se hrabě von Zeppelin inspiroval. Pokud vás švestky inspirují spíš k návštěvě kuchyně, naše oblíbené recepty vám přijdou vhod.
Švestky

Švestky jsou vlastně slivoně, nejbližší příbuzné slív, mirabelek, špendlíků, rynglí a blum. Naštěstí dozrávají postupně, a tak si jejich sladkou chuť a něžnou vůni můžete užívat od prázdnin do sv. Václava. Jeho jméno nosil původně i zakladatel švestkových sadů u nás – Karel IV., křtěný Václav. Do českých zemí švestky přivezl z Francie. Dařilo se jim tu natolik, že je tuzemští zahradníci i šlechtili a prodávali sazenice do Německa. 

Nejvíce alejí a sadů se modrá na Valašsku. Vizovice a okolí prosluly výrobou kvalitní slivovice již před první světovou válkou, likérka Rudolf Jelínek ji exportovala ve speciálních kufrech až do Ameriky. Dnes se k výrobě prvotřídní slivovice používá směs několika odrůd, protože každá vyniká jinou sladkostí, šťavnatostí, nakyslostí i vůní. Pokud se vám na zahradě ještě švestka netyčí, vyberte si odrůdu dle svých chuťových preferencí. A když se nebudete umět rozhodnout, sáhněte po tradiční české švestce domácí. Plody jsou akorát sladké, pikantní, křupavé i šťavnaté, lepší povidla z jiných druhů neuvaříte a radost z nich budete mít v koláčích, buchtách, na vdolcích i palačinkách po celý rok.

Krambl se švestkami

Voňavá horká podzimní svačinka.  

  • 800 g švestek
  • 1 lžička mleté skořice
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • šťáva a kůra z 1/2 pomeranče

Na drobenku:

  • 150 g špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 lžíce mleté skořice

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Švestky nakrájejte nadrobno a promíchejte se skořicí, cukrem a strouhanou pomerančovou kůrou a šťávou. Rozdělte do formiček vymazaných máslem. 
2. Prsty či v robotu promíchejte suroviny na drobenku, posypte jí švestky a pečte 30–40 minut.

Švestkovomakový koláč

Nejsladší tečka nedělního oběda.

  •  250 g polohrubé mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 100 ml vody
  • 200 ml oleje nebo rozpuštěného másla 
  • 100 g mletého máku
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 kg švestek
  • 1 sáček skořicového cukru
  • drobenka z kramblu

1. Troubu předehřejte na 170 °C. Mouku prosejte do mísy, promíchejte s kypřicím práškem, krupicovým cukrem, vejci, vodou, olejem či máslem a vlijte na plech vyložený pečicím papírem. 
2. Mák promíchejte s moučkovým cukrem a nasypte na těsto. Poklaďte pokrájenými švestkami a posypte skořicovým cukrem a drobenkou. 
3. Koláč pečte 20–30 minut v předehřáté troubě dorůžova. Nechte zchladnout a podávejte. 

Švestkové čatní

Pikantní omáčka k masu i k sýrům.

  • 1,5 kg vypeckovaných omytých švestek
  • asi 300 g třtinového cukru
  • 3cm kousek zázvoru
  • 3 stroužky drceného česneku
  • 2 nasekané chilli papričky (podle chuti)
  • 10 drcených hřebíčků
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 100 ml červeného vinného octa
  • 125 ml červeného vína
  • 2 lžíce drcených hořčičných semínek
  • asi 2 lžičky soli

1. Švestky pokrájejte na menší kousky, promíchejte v hrnci s cukrem a na středním stupni ho nechte rozpustit. Přidejte zbylé suroviny a duste doměkka, dle potřeby podlijte vodou. 
2. Husté čatní dochuťte solí, cukrem a octem, rozlijte do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Kynuté švestkové knedlíky

Švestky v nadýchané peřině.

  • 42 g droždí
  • 350 ml vlažného mléka 
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 600 g hrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 800 g švestek
  • 80 g másla
  • 1 hrst ruměnek
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • mouka na pomoučení

1. Droždí rozdrobte do poloviny mléka, oslaďte a promíchejte. Nechte v teple vzejít kvásek. 
2. Mouku prosejte do mísy,
osolte, vlijte kvásek a vejce rozšlehané ve zbylém mléce a vypracujte hladké těsto. Zakryjte utěrkou a nechte kynout. 
3. Lžící odkrajujte vykynuté těsto na pomoučený vál. Do každého kousku zabalte švestku a uvařte v páře 8–10 minut. Na talíři ihned roztrhněte vidličkou a přelijte máslem. Posypte drcenými perníčky a moučkovým cukrem. 

Kynuté švestkové knedlíky
Steak  se švestkovou omáčkou

Tento steak servírujte na lůžko ze zelených fazolek opečených se slaninou.

  • 200–250 g na tři prsty vysoké špalíčky hovězí svíčkové
  • olivový olej
  • drcený barevný pepř
  • sůl

Švestková omáčka

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka
  • hrst sušených švestek bez pecek
  • 220 g kvalitních švestkových povidel
  • 20 ml slivovice

1. Na lžíci olivového oleje orestujte jemně nakrájenou šalotku s hrstí slušených švestek. Přidejte povidla a prohřívejte až k varu a hned poté stáhněte z ohně a zaklopte.
2. Steaky lehce pěstí naklepte, přelijte olivovým olejem, posypte pepřem a dejte do kastrůlku odležet, hodinu po každé straně a pak půlhodinu při pokojové teplotě. 
3. Na grilovací pánvi nechte maso na prudším ohni minutu z každé strany zatáhnout a pak na mírnějším ohni pokračujte ještě další 3–5 minut, podle toho, jak máte rádi steak propečený. 
4. Maso z pánve přendejte na nahřátý talíř, položte na ně plátek másla, osolte, zakryjte a nechte pár minut dojít.
5. Mezitím vraťte na oheň povidlovou omáčku, prohřejte, ale ne do varu a za stálého míchání přidejte panáka výtečné slivovičky!