
SLADKÉ vzducholodě
Všimli jste si, že české švestky domácí svým tvarem nápadně připomínají vzducholoď? Kdo ví, čím se hrabě von Zeppelin inspiroval. Pokud vás švestky inspirují spíš k návštěvě kuchyně, naše oblíbené recepty vám přijdou vhod.

Švestky jsou vlastně slivoně, nejbližší příbuzné slív, mirabelek, špendlíků, rynglí a blum. Naštěstí dozrávají postupně, a tak si jejich sladkou chuť a něžnou vůni můžete užívat od prázdnin do sv. Václava. Jeho jméno nosil původně i zakladatel švestkových sadů u nás – Karel IV., křtěný Václav. Do českých zemí švestky přivezl z Francie. Dařilo se jim tu natolik, že je tuzemští zahradníci i šlechtili a prodávali sazenice do Německa.



Nejvíce alejí a sadů se modrá na Valašsku. Vizovice a okolí prosluly výrobou kvalitní slivovice již před první světovou válkou, likérka Rudolf Jelínek ji exportovala ve speciálních kufrech až do Ameriky. Dnes se k výrobě prvotřídní slivovice používá směs několika odrůd, protože každá vyniká jinou sladkostí, šťavnatostí, nakyslostí i vůní. Pokud se vám na zahradě ještě švestka netyčí, vyberte si odrůdu dle svých chuťových preferencí. A když se nebudete umět rozhodnout, sáhněte po tradiční české švestce domácí. Plody jsou akorát sladké, pikantní, křupavé i šťavnaté, lepší povidla z jiných druhů neuvaříte a radost z nich budete mít v koláčích, buchtách, na vdolcích i palačinkách po celý rok.
Krambl se švestkami
Voňavá horká podzimní svačinka.
- 800 g švestek
- 1 lžička mleté skořice
- 4 lžíce třtinového cukru
- šťáva a kůra z 1/2 pomeranče
Na drobenku:
- 150 g špaldové mouky
- 100 g másla
- 80 g třtinového cukru
- 1 lžíce mleté skořice
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Švestky nakrájejte nadrobno a promíchejte se skořicí, cukrem a strouhanou pomerančovou kůrou a šťávou. Rozdělte do formiček vymazaných máslem.
2. Prsty či v robotu promíchejte suroviny na drobenku, posypte jí švestky a pečte 30–40 minut.

Švestkovomakový koláč
Nejsladší tečka nedělního oběda.
- 250 g polohrubé mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- 150 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 100 ml vody
- 200 ml oleje nebo rozpuštěného másla
- 100 g mletého máku
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 kg švestek
- 1 sáček skořicového cukru
- drobenka z kramblu
1. Troubu předehřejte na 170 °C. Mouku prosejte do mísy, promíchejte s kypřicím práškem, krupicovým cukrem, vejci, vodou, olejem či máslem a vlijte na plech vyložený pečicím papírem.
2. Mák promíchejte s moučkovým cukrem a nasypte na těsto. Poklaďte pokrájenými švestkami a posypte skořicovým cukrem a drobenkou.
3. Koláč pečte 20–30 minut v předehřáté troubě dorůžova. Nechte zchladnout a podávejte.

Švestkové čatní
Pikantní omáčka k masu i k sýrům.
- 1,5 kg vypeckovaných omytých švestek
- asi 300 g třtinového cukru
- 3cm kousek zázvoru
- 3 stroužky drceného česneku
- 2 nasekané chilli papričky (podle chuti)
- 10 drcených hřebíčků
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 100 ml červeného vinného octa
- 125 ml červeného vína
- 2 lžíce drcených hořčičných semínek
- asi 2 lžičky soli
1. Švestky pokrájejte na menší kousky, promíchejte v hrnci s cukrem a na středním stupni ho nechte rozpustit. Přidejte zbylé suroviny a duste doměkka, dle potřeby podlijte vodou.
2. Husté čatní dochuťte solí, cukrem a octem, rozlijte do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Kynuté švestkové knedlíky
Švestky v nadýchané peřině.
- 42 g droždí
- 350 ml vlažného mléka
- 1 lžíce krupicového cukru
- 600 g hrubé mouky
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 800 g švestek
- 80 g másla
- 1 hrst ruměnek
- 2 lžíce moučkového cukru
- mouka na pomoučení
1. Droždí rozdrobte do poloviny mléka, oslaďte a promíchejte. Nechte v teple vzejít kvásek.
2. Mouku prosejte do mísy,
osolte, vlijte kvásek a vejce rozšlehané ve zbylém mléce a vypracujte hladké těsto. Zakryjte utěrkou a nechte kynout.
3. Lžící odkrajujte vykynuté těsto na pomoučený vál. Do každého kousku zabalte švestku a uvařte v páře 8–10 minut. Na talíři ihned roztrhněte vidličkou a přelijte máslem. Posypte drcenými perníčky a moučkovým cukrem.

Steak se švestkovou omáčkou
Tento steak servírujte na lůžko ze zelených fazolek opečených se slaninou.
- 200–250 g na tři prsty vysoké špalíčky hovězí svíčkové
- olivový olej
- drcený barevný pepř
- sůl
Švestková omáčka
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 šalotka
- hrst sušených švestek bez pecek
- 220 g kvalitních švestkových povidel
- 20 ml slivovice
1. Na lžíci olivového oleje orestujte jemně nakrájenou šalotku s hrstí slušených švestek. Přidejte povidla a prohřívejte až k varu a hned poté stáhněte z ohně a zaklopte.
2. Steaky lehce pěstí naklepte, přelijte olivovým olejem, posypte pepřem a dejte do kastrůlku odležet, hodinu po každé straně a pak půlhodinu při pokojové teplotě.
3. Na grilovací pánvi nechte maso na prudším ohni minutu z každé strany zatáhnout a pak na mírnějším ohni pokračujte ještě další 3–5 minut, podle toho, jak máte rádi steak propečený.
4. Maso z pánve přendejte na nahřátý talíř, položte na ně plátek másla, osolte, zakryjte a nechte pár minut dojít.
5. Mezitím vraťte na oheň povidlovou omáčku, prohřejte, ale ne do varu a za stálého míchání přidejte panáka výtečné slivovičky!


