
Tmavomodré ÚSMĚVY
Přejeme vám, ať letos najdete tolik borůvek, abyste mohli vyzkoušet všechny následující dezerty. Letos totiž nejvíc frčí rodiny s modrými zuby!

Koláčky s borůvkami
Recept na koláčky, které připomínají sušenky, je z jedné ohmatané kuchařky.
- 185 g hladké mouky + na pomoučení
- 100 g másla
- 70 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 1/2 citronu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- sůl
- 100 g borůvkové zavařeniny
- 50 g plátků mandlí
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Do prosáté mouky rozkrájejte máslo, přidejte cukr, 1 vejce, strouhanou kůru a šťávu z citronu, skořici a špetku soli a vypracujte hladké pevné těsto. 2. Vyválejte ho na pomoučené ploše na plát silný 1 cm, vykrájejte tvary, vyskládejte je na plech, potřete zavařeninou a zbylým rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi
a upečte dozlatova.
Fialový rýžový pudink
Rafinované spojení borůvek a bílé čokolády povznese obyčejnou rýžovou kaši na delikatesu, po které se jen zapráší. Vyzkoušejte i kombinaci s lesním ovocem.
- 150 g rýže
- 750 ml kokosového nebo plnotučného mléka
- sůl
- 1 vanilka
- 100 g bílé čokolády
- 200 g borůvek
- 4 lžíce medu
- 1 hrst sušeného kokosu
1. Rýži propláchněte, zalijte v hrnci 200 ml vody a mlékem, zlehka osolte, přidejte rozpůlenou vanilku a uvařte doměkka na mírném stupni. 2. Po 35 minutách vaření, když je rýže skoro měkká, vmíchejte rozlámanou čokoládu a rozmačkané borůvky. 3. Rýži oslaďte medem podle chuti a podávejte posypanou kokosem.
Borůvkový koláč
Koláč z křehkého těsta obsahuje více másla, než jste možná zvyklí. To mu dodá křehkost, ale musí být studené. Těsto zpracujte rychle a nechte ho odležet v lednici, můžete si ho připravit až dva dny předem.
- 300 g hladké mouky + na vysypání formy
- 1 lžička soli
- 1 lžička krupicového cukru
- 200 g másla + na vymazání formy
- 6 lžic ledové vody
- 50 g mandlových lupínků
Na náplň
- 500 g borůvek
- 3 lžíce škrobu
- 100 g krupicového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
1. Prosátou mouku osolte, oslaďte a nakrájejte do ní máslo. Zlehka promíchejte v robotu a pak zlehka propracujte rukama. Přilijte vodu a vypracujte hladké pružné těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na 1 hodinu do lednice. 2. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Suroviny na náplň promíchejte v míse. Troubu předehřejte na 200 °C. 3. Těsto vyválejte na dva pláty velikosti formy. Jedním vyložte dno, naplňte ovocem, zakryjte druhým a pečte 15 minut. Snižte teplotu na 180 °C, posypte mandlemi a pečte 30–40 minut.
Tvarohové noky se žahourem
Tvarohové noky jsou jemné jako vánek, který šumí v korunách stromů nad keříky borůvek. Část borůvek nechte vcelku, omáčce dodají texturu!
- sůl
- 500 g tvarohu (z kostky)
- 4 lžíce hrubé mouky
- 1 lžíce krupicového cukru
- 4 lžíce špaldové krupice
- 1 vejce
Na žahour
- 4 lžíce medu
- 4 lžíce másla
- 400 g borůvek
- 1 lžíce škrobu
1. Ve velkém hrnci dejte vařit osolenou vodu. V rendlíku promíchejte med s máslem a čtyřmi lžícemi vody a zahřívejte, až se rozpustí. Vsypte polovinu borůvek, rozmačkejte a vařte na středním stupni, až změknou. 2. Mezitím tvaroh posypte moukou, cukrem a krupicí, rozklepněte do něj vejce (nebo jen žloutek, těsto bude jemnější) a rychle vypracujte hladké těsto. 3. Z těsta tvarujte pomocí lžíce noky a vkládejte je do vroucí vody. Vařte, až vyplavou na hladinu, asi 5–7 minut. 4. Do žahouru vmíchejte zbylé borůvky a podle potřeby škrob, aby zhoustl, a podávejte s uvařenými noky.
Borůvková marmeláda podle Blanky Milfajtové
Sklenička plná léta, to jsou lesní borůvky oslazené medem.
- 1 kg borůvek
- 1 hvězdička badyánu
- 1 celá skořice
- 1 hřebíček
- 2 lžíce cukru
- 10 g pektinu
- 300 – 400 g lesního medovicového medu
Kilo borůvek propláchnu a dám do hrnce ještě mokré, nemusím pak přidávat vodu na podlití. Prohřívám. Nezapomenu hned na začátku přidat badyán, celou skořici, hřebíček, vše tak po dětské hrstičce a vložené do sáčku z mušelínu nebo vyvařené gázy. Přidám dvě lžíce cukru s přimíchanými 10 gramy pektinu. Poslední ingrediencí je lesní medovicový med. Dám 300 až 400 g. Přivedu za intenzivního míchání k varu, aby se med spojil a koření co nejvíce pustilo svoji chuť a aroma, a 3 až 5 minutek povařím. Vyndám mušelínový pytlíček plný zimních vůní a dávám do skleniček. Zavařím ve vodní lázni.

