Free cookie consent management tool by TermsFeed
recept na borůvkový koláč
jídlo,  ostatní

Tmavomodré ÚSMĚVY

Přejeme vám, ať  letos najdete tolik borůvek, abyste mohli vyzkoušet všechny následující dezerty. Letos totiž nejvíc frčí rodiny s modrými zuby!

recept na borůvkový koláč
Koláčky s borůvkami 

Recept na koláčky, které připomínají sušenky, je z jedné ohmatané kuchařky.

  • 185 g hladké mouky + na pomoučení
  • 100 g másla
  • 70 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 citronu 
  • 1/2 lžičky mleté skořice 
  • sůl
  • 100 g borůvkové zavařeniny
  • 50 g plátků mandlí 

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Do prosáté mouky rozkrájejte máslo, přidejte cukr, 1 vejce, strouhanou kůru a šťávu z citronu, skořici a špetku soli a vypracujte hladké pevné těsto.  2. Vyválejte ho na pomoučené ploše na plát silný 1 cm, vykrájejte tvary, vyskládejte je na plech, potřete zavařeninou a zbylým rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi
a upečte dozlatova.

Fialový rýžový pudink

Rafinované spojení borůvek a bílé čokolády povznese obyčejnou rýžovou kaši na delikatesu, po které se jen zapráší. Vyzkoušejte i kombinaci s lesním ovocem.  

  • 150 g rýže
  • 750 ml kokosového nebo plnotučného mléka
  • sůl
  • 1 vanilka
  • 100 g bílé čokolády
  • 200 g borůvek
  • 4 lžíce medu
  • 1 hrst sušeného kokosu

1. Rýži propláchněte, zalijte v hrnci 200 ml vody a mlékem, zlehka osolte, přidejte rozpůlenou vanilku a uvařte doměkka na mírném stupni.  2. Po 35 minutách vaření, když je rýže skoro měkká, vmíchejte rozlámanou čokoládu a rozmačkané borůvky.  3. Rýži oslaďte medem podle chuti a podávejte posypanou kokosem.

Borůvkový rýžová kaše
Borůvkový koláč

Koláč z křehkého těsta  obsahuje více másla, než jste možná zvyklí. To mu dodá křehkost, ale musí být studené. Těsto zpracujte rychle a nechte ho odležet v lednici, můžete si ho připravit až dva dny předem. 

  • 300 g hladké mouky + na vysypání formy
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 200 g másla + na vymazání formy
  • 6 lžic ledové vody
  • 50 g mandlových lupínků 

Na náplň

  • 500 g borůvek
  • 3 lžíce škrobu
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy

1. Prosátou mouku osolte, oslaďte a nakrájejte do ní máslo. Zlehka promíchejte v robotu a pak zlehka propracujte rukama. Přilijte vodu a vypracujte hladké pružné těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na 1 hodinu do lednice.  2. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Suroviny na náplň promíchejte v míse. Troubu předehřejte na 200 °C.  3. Těsto vyválejte na dva pláty velikosti formy. Jedním vyložte dno, naplňte ovocem, zakryjte druhým a pečte 15 minut. Snižte teplotu na 180 °C, posypte mandlemi a pečte 30–40 minut.  

Borůvkový koláč z křehkého těsta
Tvarohové noky se žahourem

Tvarohové noky jsou jemné jako vánek, který šumí v korunách stromů nad keříky borůvek. Část borůvek nechte vcelku, omáčce dodají texturu!  

  • sůl
  • 500 g tvarohu (z kostky)
  • 4 lžíce hrubé mouky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 4 lžíce špaldové krupice
  • 1 vejce

Na žahour

  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce másla
  • 400 g borůvek
  • 1 lžíce škrobu

1. Ve velkém hrnci dejte vařit osolenou vodu. V rendlíku promíchejte med s máslem a čtyřmi lžícemi vody a zahřívejte, až se rozpustí. Vsypte polovinu borůvek, rozmačkejte a vařte na středním stupni, až změknou.  2. Mezitím tvaroh posypte moukou, cukrem a krupicí, rozklepněte do něj vejce (nebo jen žloutek, těsto bude jemnější) a rychle vypracujte hladké těsto.  3. Z těsta tvarujte pomocí lžíce noky a vkládejte je do vroucí vody. Vařte, až vyplavou na hladinu, asi 5–7 minut.  4. Do žahouru vmíchejte zbylé borůvky a podle potřeby škrob, aby zhoustl, a podávejte s uvařenými noky.

Tvarohové noky s borůvkovou omáčkou žahourem
Borůvková marmeláda podle Blanky Milfajtové

Sklenička plná léta, to jsou lesní borůvky oslazené medem.

  • 1 kg borůvek
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 celá skořice
  • 1 hřebíček
  • 2 lžíce cukru
  • 10 g pektinu
  • 300 – 400 g lesního medovicového medu

Kilo borůvek propláchnu a dám do hrnce ještě mokré, nemusím pak přidávat vodu na podlití. Prohřívám. Nezapomenu hned na začátku přidat badyán, celou skořici, hřebíček, vše tak po dětské hrstičce a vložené do sáčku z mušelínu nebo vyvařené gázy. Přidám dvě lžíce cukru s přimíchanými 10 gramy pektinu. Poslední ingrediencí je lesní medovicový med. Dám 300 až 400 g. Přivedu za intenzivního míchání k varu, aby se med spojil a koření co nejvíce pustilo svoji chuť a aroma, a 3 až 5 minutek povařím. Vyndám mušelínový pytlíček plný zimních vůní a dávám do skleniček. Zavařím ve vodní lázni.

Borůvková marmeláda